kyrkovalet

Senaste inläggen

Av Leif Holmberg - 1 maj 2017 22:15

Kyrkovalet 2017

Du som är medlem i Svenska kyrkan och är 16 år på valdagen får rösta i kyrkovalet. Det krävs också att vara kyrkobokförd i en församling i Sverige på valdagen. Använd din demokratiska rätt att rösta! Valdagen är 17 September, men det går också att förtidsrösta.

 

Du kan förtidsrösta i samtliga röstningslokaler i hela landet, 4–17 september 2017. Det är också möjligt att förtidsrösta genom brevröstning. På pastors- och församlings-expeditioner hittar du information om röstmottagningsställen, öppettider och material för brevröstning. För den som blir förhindrad att besöka vallokalen är budröstning möjlig.

I de senaset 2 kyrkovalen (2009, 2013) röstade endast 11,9% resp.12,8% vilket jag hoppas väsentligt ökar för 2017 års val.

Är det möjligt att personrösta?

Ja, på valsedeln kan du markera upp till tre personer som du helst vill se valda.

Kristen Tro & Traditon är viktigt för att bevara vår evangelisk-lutherska kyrka. I år (2017) är det 500år sedan Luther la fram sina teser i staden Wittenberg.

Kristendomen och Svenska kyrkan är starkt sammanflätade med vårt lands kultur och långa historia och är Sveriges största kyrka med en krympande majoritet av svenska folket som medlemmar.

 

Religionsfrihet inördes i Sverige år 1951, med frihet att tillämpa religion och att byta religion. Kvinnor fick rösträtt i Sverige år 1919. Detta tillsammans med bla demokrati, yttrandefrihet, humanism, jämlikhet och integration är något som de flesta svenskar älskar och vill rösta på.

 

Jesus åberopade ofta de 10 budorden, men endast en del av dem upprepas i Nya Testamentet. De sammanfattas där i det dubbla kärleksbudet och den gyllene regeln: "Älska din nästa som du älskar dig själv". Detta underbara kärleksbudskap verkar inte gälla för annan religiös inriktning som växer i Sverige och Europa. Följ med i tiden och Gå och rösta på SD i 2017 års kyrkoval!


Kyrkan har starkt bidragit till vår svenska identitet och genom århundraden i såväl glädje som sorg varit en ovärderlig del av svenska folkets liv.

Inom ramen för kyrkopolitiken och Svenska kyrkans beslutande organ arbetar vi för att stärka kyrkan och kristendomens ställning i det svenska samhället.

Svenska kyrkans uppdrag är gudstjänst, mission, undervisning och diakoni och Sverigedemokraterna arbetar för att kyrkan ska värna om sina huvuduppgifter och kärnfrågor. Vår vision är en bred och offensiv folkkyrka där den kristna identiteten är stark. Sverigedemokraterna vill se en kyrka som;

  • står upp för sina traditioner
  • betonar sin kristna och identitet
  • inte medverka till islams frammarsch i Sverige
  • värnar om samhällets normer och traditionella gemenskaper
  • bejakar sin roll som kulturbärare och förvaltare av ett svenskt, nordiskt och västerländskt kulturarv
  • håller fast vid sina traditioner och värderingar samtidigt som man söker nya arbets- och kommunikationsformer

Kyrkan ska inte styras av politiska åsikter, eller inte heller själv förmedla politiska åsikter. Svenska kyrkan ska stå upp för religionsfrihet men religionsfrihet innebär också att Svenska kyrkan är fri att tro på och sprida det kristna budskapet.

De flesta svenskar vill känna sig toleranta och stå upp för människor som inte har ett lika tryggt liv som de själva. Men den högsta graden av tolerans är inte att utplåna sin egen kultur eller historia.


Skolans uppdrag är att förmedla kunskap om vårt gemensamma kulturarv och seder och bruk. Att inkludera alla elever i kyrkoavslutningar betyder inte att alla måste vara kristna, utan att eleverna får med sig en fin tradition och gemenskap som bygger på vår svenska kristna historia.

Sverige är en sekulär stat, men inte en sekulär nation. Kristendomen är nära sammanvävd med den svenska kulturen och identiteten. Svenska kyrkan har ett ansvar att på bästa möjliga sätt stödja nyanlända kristna. Sverigedemokraterna ser också att man på församlingsnivå arbetar med dessa frågor samt hur man ska inkludera nyanlända kristna i församlingarna. Att uppsöka och hjälpa kristna asylsökande tjänar även kyrkans missionssyfte.


Vi vill verka för att Svenska kyrkan arbetar för att integrera nya medborgare i det svenska samhället och gärna i den Svenska kyrkan. Här kan församlingar fokusera på rådgivning i samhällsinformation, språkundervisning och själavård. Samtidigt vill vi att information om den kristna läran och budskapet är en självklar del i de integrationsinsatser Svenska kyrkan är delaktig i eller arrangerar. Detta sammanfaller med vårt övergripande missionerande syfte för att stärka kyrkans roll i dagens samhälle.

Kyrkan har ett stort ansvar att sprida sitt kristna ord för att vara en motvikt till utanförskap och religiös fundamentalism. Genom att finnas i hela Sverige, inte minst i de radikaliserade förortsmiljöerna, kan kyrkan som social och medmänsklig aktör göra skillnad. Sverigedemokraterna ser en kyrka som genom sin verksamhet och tro skänker framtidshopp och gemenskap i det nya landet. Den svenska kyrkan ska genom missionerande välkomna människor till att ta del av den lutherska protestantismen.

 

Förslag:

  • För äldre isolerade och ensamma kan kyrkan erbjuda aktiviteter med fokus på gemenskap. Att erbjuda till exempel alternativa julfiranden är en viktig aktivitet då julen är en tung och smärtsam tid att vara ensam
  • Kyrkan erbjuder stöd till dem som blivit utsatta för sexuella övergrepp men det finns behov av stöd för de som utsatts för andra typer av brott
  • Kyrkan bör vara en trygg plats där unga kan få stöd, vägledning, trygghet och gemenskap i olika stadier av livet. Vi vill att kyrkan verkar för att utöka utbudet av samtalsjour till unga som lider av psykisk ohälsa

Medlemmar i Svenska Kyrkan var inte naiva, vakna, öppna ögonen och gå och rösta på Sverigedomokraterna så att vi får behålla ett traditionellt humanistiskt kristet tankesätt i Sverige. Främja demokrati och jämlikhet mellan könen alla är vi medmänniskor som vill kunna hälsa på alla och se varandra i ögonen.


Religionsfriheten och trosfriheten räknas som en av de mänskliga rättigheterna, och finns uttryckt i till exempel Europakonventionen, artikel 9:

  • Envar skall äga rätt till tankefrihetsamvetsfrihet och religionsfrihet. Denna rätt innefattar frihet att byta religion eller tro och frihet att ensam eller i gemenskap med andra, offentligt eller enskilt, utöva sin religion eller tro genom gudstjänst, undervisning, andaktsövningar och iakttagande av religiösa sedvänjor
  • Envars frihet att utöva sin religion eller tro må endast underkastas sådana inskränkningar, som äro angivna i lag och som äro nödvändiga i ett demokratiskt samhälle med hänsyn till den allmänna säkerheten, upprätthållandet av allmän ordning, skyddandet av hälsa eller moral eller av andra personers fri- och rättigheter
  • (Man får inte propagera för krig eller främja hat på grund av nationalitet, ras eller religion på ett sätt som utgör uppvigling till diskriminering, fientlighet eller våld. Staten har ett ansvar att förhindra alla uttalanden (religiösa eller ej) som utgör uppvigling till diskriminering och våld.)

Några av mina punkter:

  • Predika evanglieet på flera språk så att evangeliet sprids till fler medborgare
  • Inför kvoterad religiös invandring, dvs kristna och muslimer tillåts invandra i samma antal för att behålla en religiös balans i samhället, och ska gälla retroaktivt
  • Ökad grad av assimilering av `nya svenskar` in i svenska samhället och svenska traditioner
  • Svenska För Invandrare (SFI) ska lära ut svenska traditioner, seder och lagar
  • Begränsa inhemskt och utländskt bidrag till att främja Islam i Sverige
  • Myndigheter ska ha full insyn i samtlig kulturverksamhet, undervisning och predikan
  • Undervisa i samtliga skolor att kristendomen predikar om kärlek, Matteus evangeliet, 
  • Kristendommen är en religion med ett modernt västerländskt traditionellt tankesätt
  • Vi har yttrandefrihet i Sverige, objektivitet och bredd i media förespråkas
  • I Sverige gäller svensk lag och den som uppmuntrar andra lagar ska ställas inför rätta i svensk domstol
  • Flickor och pojkar i våra skolor ska vara tillsammans och behandlas lika
  • Vi har som medborgare rättigheter och skyldigheter och vi får välja vår tro utan att bli diskriminerade
  • I Kristendommen respekterar vi människors lika värde i himmelen och på jorden
  • Förbjud friskolor och litteratur som hånar och diskriminerar andra religioner
  • Nej till religioner som förtrycker människor och där ledare delar ut dödshot och uppmanar till förföljelse
  • Integration och lojalitet i Svenska samhället för alla medborgare som vill bo i Sverige
  • Ja till demokrati, individuell frihet och ett anpassat sekulärt samhälle
  • Ja till respekt för alla människor
  • Underlätta konvertering till kristendommen

 

Ovido - Quiz & Flashcards